18.10.2023 seminar of accidental wisdom: Viktor Čech

Seminar of Accidenal Wisdom: Caspar Strake

Seminar of Accidental Wisdom: Viktor Čech

18.10.2023

A tak mnozí ve svém šílenství začali tančit...

"A tak mnozí ve svém šílenství začali tančit, což dělali dnem i nocí, bez přestávky, dokud neupadli do bezvědomí. Mnozí na to zemřeli."

Pro mnohé z nás je dnes výrazový pohyb, neboli to, co bychom nazvali tancem, především osvobozením, sdílením vlastní tělesnosti se sebou samými a svým okolím. Zároveň je však ve svém chápání jako choreografie, forma zapsaná v pohybu, něčím, co může ovládat lidské tělo, směřovat k jiným diktovaným projevům, ať už čistě estetickým, nebo vázaným na dané společenské konvence, ale i ideologické rámce.

Tyto aspekty pohybu, jak se projevují v současném umění, ale i ve společenském kontextu obecně, jsou v posledních letech předmětem teoretického a kurátorského výzkumu Viktora Čecha. V tvůrčím poli na pomezí současného tance, performance a dalších médií jsou tyto jevy často reflektovány jak ve vztahu k problémům současného světa, tak prostřednictvím reflexe dědictví historických kulturních forem. Může nás tanec osvobodit, nebo je to jen další svěrací kazajka, z níž můžeme jen bezmocně sledovat, jak mizérie současného světa vzplane?

Viktor Čech je nezávislý teoretik, kurátor a kritik současného umění. Ve svých projektech se často zabývá otázkami performativity, choreografickými formami i experimentálními formami kurátorské práce. Podobnými tématy se zabývá i ve svém uměleckohistorickém výzkumu. Je autorem knih Choreografický okamžik a Choreografie myšlení - úsilí - tělesný pohyb jako časoprostorová (dis)kontinuita.